De gustibus: breviar de gastrosofie (RESIGILAT)

Madalina Diaconu

De gustibus: breviar de gastrosofie (RESIGILAT)

Pret:

25
49
Lei


Mai multe detalii »
„Lucrarea de faţă continuă seria unei estetici a simţurilor secundare, deschisă de autoare prin lucrarea  Despre miresme şi duhori (Ed. Humanitas, Bucureşti, 2005). Unele dintre teme au format obiectul unor cursuri ţinute la Institutul de Filosofie al Universităţii din Viena, altele au fost prilejuite de congrese de filosofie, conferinţe sau vernisaje. Cu excepţia ultimului capitol, care are la bază textul unei conferinţe ţinute la Universitatea de Arte Aplicate din Viena în 2008, celelalte studii prelucrează capitole din volumul Tasten, Riechen, Schmecken. Eine Ästhetik der anästhesierten Sinne” (Königshausen & Neumann Verlag, Würzburg, 2005). În pofida popularităţii  Banchetului lui Platon şi a anecdotelor lui Diogenes Laertios despre preferinţele culinare ale filosofilor, simţul gustului pare a fi astăzi lipsit de relevanţă filosofică. Etimologia comună a „savorii” şi a „sapienţei” a căzut în uitare, iar „apetitul” şi-a pierdut rezonanţa metafizică. Mai mult, începând din secolul al XVIII-lea, facultatea de judecare estetică numită gust a fost complet separată de simţul fiziologic al gustului, ultimul fiind considerat inapt de a produce artă. Chiar şi fenomenologia, care pune percepţia la baza teoriei experienţei, s-a rezumat până acum la analize sporadice ale gustului. Cartea de faţă interoghează motivele acestei tăceri, care este cu atât mai surprinzătoare cu cât simţul gustului şi „arta culinară” au intrat în ultimele decenii în atenţia deopotrivă a artiştilor, a ştiinţelor umane şi a ştiinţelor cogniţiei.


Mai multe detalii »



Cărți Resigilate

Vezi toate cărțile Resigilate



Cărți Filosofie
20.00lei

Vezi toate cărțile Filosofie



Cărți Stiinte umaniste

Vezi toate cărțile Stiinte umaniste



Cele mai vândute cărți
65.00lei
59.99lei
30.00lei
36.75lei
12.00lei
42.00lei
45.00lei



Prima pagina