Cărticica meseriei de bucătar. Cartea de bucate tiparită la Cluj în 1695
Mai multe detalii
»
Traducerea, studiu introductiv & note explicative de Jozsef Lukacs
C?rticica meseriei de buc?tar. Cartea de bucate de la Cluj tip?rit? în 1695 este o traducere în premier? din maghiara medieval? realizat? de istoricul clujean Jozsef Lukacs, cel care semneaz? ?i notele explicative ?i studiul introductiv. Cartea de fa?? marcheaz? multe alte premiere mai mult decât demne a fi men?ionate ?i subliniate: cea mai veche re?et? de sarmale de la noi, cea mai veche re?et? de varz? a la Cluj, cea mai veche re?et? de pâine de pe actualul teritoriu românesc. Nu în ultimul rând, "pe baza argumentelor putem afirma c? Sofia Tofeus poate fi recunoscut? drept autoarea primelor patru p?r?i ale C?rticelei meseriei de buc?tar ?i, implicit, prima autoare de pe teritoriul României c?reia i s-a tip?rit o lucrare". Desigur, varza a la Cluj ?i sarmalele sunt primele re?ete care apar în carte. Trebuie s? specific?m faptul c? nu se adaug? orez în aceste prime re?ete. Sarmalele se preparau din carne de vit? t?iat? în buc??i, la care se ad?ugau buc??i de sl?nin?. În aceast? carte înc? nu apar sortimente precum sarmale în foi de vi??, apare doar varz?. Varza era leguma cea mai consumat?, chiar exist? m?rturii care comenteaz? c? varza ar putea s? fie blazonul Transilvaniei! S? ne gândim c? în acea perioad? înc? nu era cultivat ?i consumat cartoful. Înc? un ingredient principal: se ad?uga ghimbir. În perioada buc?t?riei renascentiste, cele trei ingrediente de baz? au fost piperul, ghimbirul ?i ?ofranul, acestea ap?reau mai în toate re?etele de sosuri. Jozsef Lukacs
Mai multe detalii
»
Cărți Nonfiction
Vezi toate cărțile Nonfiction
Cărți Biblioteca din bucatarie
Vezi toate cărțile Biblioteca din bucatarie
Cărți Cooking
Vezi toate cărțile Cooking
Cele mai vândute cărți
Prima pagina